voorne-Putten

Twee dagen op ontdekkingstocht op Voorne-Putten: dit wil je zien en doen

Heb ik hier al wel eens gezegd dat ik echt een bofkont ben? In de zomer van 2021 ontving ik een uitgebreide mail van Marketing OP Voorne-Putten met de vraag of het me leuk leek het eiland een keer te komen ontdekken. Je snapt: ik wist niet hoe snel ik moest antwoorden, want dit soort verzoekjes zijn toch wel de kers op de taart van mijn werk hoor. 19 en 20 oktober was het zover. In twee dagen heb ik zo veel mogelijk van dit mooie stuk Zuid-Holland – want dat is Voorne-Putten – gezien. In dit blog vertel ik je wat je niet mag missen.

Om te beginnen even een klein lesje topografie. Voorne-Putten ligt in de provincie Zuid-Holland. Om precies te zijn tussen het Haringvliet, het Spui, de Oude Maas en het Brielse Meer in – ten zuidwesten van Rotterdam. Je vindt onder meer Spijkenisse, badplaats Rockanje, vestingstad Brielle en Hellevoetsluis op het eiland. Stuk voor stuk plekken die een bezoek waard zijn!

Slapen op Voorne-Putten

Dat laatste stadje, Hellevoetsluis, was twee dagen mijn uitvalsbasis op Voorne-Putten. Ik mocht logeren bij Logement Hellevoetsluis, waar gastvrouw Carla mij en mijn reisgezelschap goed in de watten heeft gelegd. Vooral het ontbijt kan zo in een vier- of vijfsterrenhotel geserveerd worden. Hellevoetsluis heeft een fijne, centrale ligging. Vanuit hier ben je in een mum van tijd op het strand en rijd je zo naar bijvoorbeeld het nabijgelegen Brielle.

Doen in Hellevoetsluis

Wist je dat Hellevoetsluis honderden jaren geleden de belangrijkste oorlogshaven van Holland had? Zo bezocht Michiel de Ruyter – wie kent ‘m niet – ‘Hellevoet’ geregeld voor inspecties, en bracht Piet Hein (zijn naam is klein, zijn daden benne groot) de Zilvervloot via Hellevoetsluis naar onze hoofdstad. De vestingstad van Hellevoetsluis ademt geschiedenis. Aan de Koningskade vind je onder meer drie bijzondere schepen, waar museumschip De Buffel er één van is. Op dit ‘ramtorenschip’, dat vroeger werd ingezet om de Nederlandse kustwateren te verdedigen, kun je een leuke rondleiding krijgen. En kom je voor 31 maart 2022? Dan kun je even verderop bij ‘Droogdok Jan Blanken’ ook de gratis buitententoonstelling ‘Stroomversnelling | 400 jaar Haven Hellevoetsluis’ bezichtigen. De virtuele tijdlijn neemt je mee dwars door 400 jaar havengeschiedenis.

Je camera zal in dit stukje stad trouwens overuren maken. Aan de overkant van de kade vind je namelijk een flinke rij gekleurde huizen die het prachtig doen op foto’s. En heb je trek gekregen? Bij Fortezza en Steakcafé De Buren kun je heerlijk lunchen en dineren.

De natuur in op Voorne-Putten

Dat wil je! Van bossen tot duinen en van zeehonden tot lepelaars: het eiland is een paradijs als het gaat om flora en fauna. Zin om een frisse neus te halen en wat stappen te zetten? In de buurt van Hellevoetsluis kun je bijvoorbeeld heerlijk wandelen rondom het Quackjeswater. De route rondom dit duinmeer is 3 kilometer – en vergeet onder weg zeker niet te stoppen bij het uitkijkpunt. Laat de vogelspotter in jezelf naar boven!

En over de natuur en fauna gesproken… Tijdens mijn verblijf op het eiland mocht ik ook op bezoek bij Siem en Iris van Melkveebedrijf Van Leeuwen. Daar leerde ik van alles over hun 130 (!) koeien. Ik mocht zelfs even met ze knuffelen en kreeg een heerlijk ijsje uit de ‘MOO’-ijsmachine toe – gemaakt met eigen koeienmelk! Een superleuk en -leerzaam uurtje voor jong en oud.

En verder: Brielle en Spijkenisse

Is er wel meer wat je niet mag overslaan als je op Voorne-Putten bent. Vestingsstadje Brielle is ook écht de moeite waard om een paar uur doorheen te struinen. Met haar fotogenieke pandjes, gezellige terrassen, knusse koffietentjes (Koffiemeid is een aanrader!) en meer dan 100 winkeltjes vermaak je je hier met gemak een halve dag of langer. Maak een wandeling over de stadwallen en mis de St. Catharijnekerk en het pittoreske Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden niet.

Dan heb ik ook in Spijkenisse nog een laatste tip: De Boekenberg. Na tien jaar van ontwerpen en bouwen, opende deze bijzondere, piramidevormige bibliotheek in 2012 haar deuren. En het ís me een parel! Het gebouw won de afgelopen jaren verschillende prijzen – en ik snap helemaal waarom. Ook al woon je niet in de buurt en ga je er geen boeken lenen: hier wil je even binnengluren en naar boven ‘klimmen’. Je kunt er trouwens ook genieten van een kop koffie en ander lekkers terwijl je van de architectuur geniet en je camera aan het werk zet. Veel plezier!

Je leest het al: Voorne-Putten heeft genoeg in petto om je twee of meer dagen te vermaken – ongeacht het seizoen! Ben je zelf van plan om Voorne-Putten te ontdekken? Dan zijn de website en Instagrampagina van Marketing OP Voorne-Putten dé place to be.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven