kim freedompreneur ondernemer

Van loondienst naar ‘freedompreneur’: mijn ondernemersreis

Sinds 1 januari 2021 ben ik fulltime ondernemer. In mijn jongere jaren was het nooit in me opgekomen om op een andere manier geld te verdienen dan met een baan in loondienst. Hoe het dan zo is gekomen dat ik inmiddels ‘freedompreneur’ ben? Dat zal ik je vertellen.

Toen ik in 2014 mijn bachelor ‘Taal en Communicatie’ aan de UvA had afgerond, wilde ik na drie jaar in de boeken niets liever dan aan de bak om ervaring op te doen in het werkveld. Wat ik ‘wilde worden’ wist ik nog niet precies. Een mooie kans om ook dat uit te vinden. Ik besloot me opnieuw in te schrijven voor mijn studie, zodat ik een jaar vrijwillig stage kon lopen. Voor de studiepunten hoefde ik het niet te doen, maar als niet-student kom je bijna nergens aan de bak. Ik nam het maar voor lief dat ik een jaar extra collegegeld moest betalen zonder ook maar een dag op de universiteit te verschijnen.

Stage bij LINDA.

De eerste stage waar ik voor werd aangenomen was bij de rubrieken van LINDA. magazine. Toen ik de prachtige Promerskazerne in Naarden binnenliep voor het sollicitatiegesprek, wist ik meteen: ‘Daar wil ik werken’. Muren vol covers en moodboards, een hip interieur en een gezellige chaos. Zeven maanden vlogen voorbij. Inhoudelijk sloot de stage totaal niet aan bij mijn studie, maar het was de perfecte kans om een band met heel veel collega’s op te bouwen.

Alles kan, in de BZT-Show

Mijn kinderdroom kwam uit tijdens mijn tweede stage bij de KRO-NCRV. Als redactiestagiair van de BZT-Show bezocht ik onder meer basisscholen om kinderen met leuke wensen te screenen en regelde ik items voor de shows. Eens per maand vond er een opnameweekend plaats, waarin vier shows werden opgenomen. Heel veel kinderen, spellen, props, gezang en chaos, maar oh zo leuk. Werken bij de televisie, dat leek me wel wat.

Mijn eerste, echte baan bij LINDAnieuws

Na deze tweede en laatste stage zocht ik mijn zusje voor twee maanden op in Costa Rica. In de tussentijd kwam er een plek vrij op ‘mijn’ stageafdeling bij LINDA. Ik solliciteerde op de functie, maar de collega’s gaven (terecht) aan dat ze het gevoel hadden dat dit niet helemaal een functie was waar ik gelukkig zou worden. Maar op de online afdeling kwam een plekje vrij. Niet lang daarna kon ik aan de slag als kersverse content manager van LINDAnieuws.

Een sprong in het diepe, want zoveel ervaring op het gebied van online content had ik (nog) niet. Laat staan content management. Toegegeven: het was een hele pittige tijd. Ik was echt een broekie met weinig ervaring voor zo’n functie en LINDA. groeide sneller dan het licht. Een paar weken na mijn eerste contractverlening besloot ik met een knoop in m’n maag op te zeggen. Wat luchtte dat op. Ik was al maanden dag en nacht met werk bezig. Verjaardagen ging ik wel heen, maar eigenlijk was ik er niet echt. Onder de douche stond ik (af en toe zelfs huilend) te piekeren over wat de dag me zou brengen.

Kindertelevisie

Ik vond het werkplezier terug bij de KRO-NCRV, waar ik in 2016 direct op uitzendbasis aan de slag kon voor een aantal kinderprogramma’s. Als redacteur castte ik kinderen, bedacht ik modules en schreef ik korte scripts. En ik was een seizoen lang kinderbegeleider voor Willem Wever. Twee dagen per week op pad met een toffe crew op de meest bizarre locaties. Van een kijkje achter de schermen bij The Lion King tot meelopen met een voetbalcommentator, de koninklijke marechaussee op Schiphol en StreetLab.

Een droomjob, maar veel geld hield ik met een huurhuis in Amsterdam niet over. Toen een vriend me een goedbetaalde marketingfunctie aanbood, besloot ik er voor te gaan. Een baan met weinig stress, vaste werktijden, veel vakantiedagen, dicht bij huis én een goed salaris; dat kon ik niet laten schieten. Dat het een werkgebied was waar ik totaal geen affiniteit mee had, dat deed er verder niet toe. Ik zou het wel een jaartje vol kunnen houden, dacht ik. Maar dat viel vies tegen. Al snel miste ik mijn chaotische, gezellige en verrassende medialeven. Vijf dagen per week doorbrengen op hetzelfde, rustige kantoor bleek echt niks voor mij.

Half-half: loondienst en zzp’en

Nog geen jaar later solliciteerde ik voor een parttime functie als content manager bij Alkmaar Marketing en werd ik aangenomen. Ik had het helemaal bedacht: ik zou drie dagen per week in loondienst content maken voor ‘mijn’ stad en de overige twee dagen kunnen freelancen. Verschillende projecten oppakken bij diverse klanten en voorzichtig ruiken aan het bestaan als zzp’er. De stap zetten om dat fulltime te gaan doen, durfde ik nog niet.

Bijna drie jaar lang was dat de ideale combinatie. Maar m’n week zat altijd bommetje vol. Die twee dagen freelancen waren al snel met vaste klussen gevuld, waaronder redactiewerk voor libelle.nl. Voor extra opdrachten moest ik altijd een dag vrij nemen en de avonduren doorwerken. Of – als m’n agenda echt overvol was – ik gaf de klus aan een concullega.

Mijn baan was te gek, maar het paste vrijwel nooit in die 24 uur. Voor m’n gevoel was ik altijd aan het werk. Een spontane doordeweekse trip of weekje vrij leverde altijd een hoop gepuzzel op.

Fulltime ‘freedompreneur’

Ik had het gevoel dat ik gevangen was ik mijn eigen werkweek. Als ik stappen wilde maken, moesten er dingen anders. Mede dankzij allerlei inspirerende contacten op Instagram, een coworkdag met andere zzp’ers en een loopbaancoach ontdekte ik stapje voor stapje dat dit niet mijn droomleven was. Ik hoefde geen betere journalist of tekstschrijver te worden, voor bekendere platformen te werken of artikelen met nog meer lading en diepgang te schrijven. Wat ik vooral meer wilde, was vrijheid. Vrijheid om mijn werkdag en -week in te delen zoals ik dat wilde. Vrijheid om te werken waar, wanneer en met wie ik wil.

En dus besloot ik eind 2020 mijn ontzettend leuke baan op te zeggen. Geen ‘ja maar’-smoesjes en excuses meer. Want hoeveel vrijheid ik er ook had voor een baan in loondienst, uiteindelijk zit je toch altijd aan dingen ‘vast’ en blijft het elke maand weer wachten op die ene dag dat je salaris uitbetaald wordt.

Vanaf nu ben ik een echte freedompreneur! Ik heb zóveel zin in deze ‘reis’, en op dit hagelnieuwe blog ga ik er uiteraard van alles over delen. Vrijheid blijheid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven