ontbijten in alkmaar

Ontbijten in Alkmaar? De 5 favo plekken van een local

De dag beginnen met cappuccino en portie gepocheerde eieren buiten de deur: je kunt me bijna niet gelukkiger krijgen. Ik krijg zó’n fijne energie van koffietentjes! Lekker mensen kijken, de laptop openklappen en met frisse energie aan de to do-list beginnen. Waar je in Alkmaar het allerbeste kunt ontbijten? Mijn favoriete plekken in de leukste stad van Nederland deel ik hieronder.

Ik denk trouwens dat ik Alkmaar in de (vroege) ochtend het állercharmanst vind. Vooral tijdens ‘kaasmarkt-vrijdagen’, eind maart t/m eind september. De marktkooplui die hun kraam al vroeg aan het klaarmaken zijn, de winkeliers die extra vrolijk lijken, de (extra) aankleding in de stad… Ja, love it om door die gezelligheid te fietsen en iedereen te groeten. Vervolgens moet je tussen half 10 en half 1 de stad niet in willen, want je snapt: grote drukte – maar dat terzijde ;-).

Waar je heerlijk kunt ontbijten in Alkmaar, koffie leuten en mensen kiek’n? Nou, hier:

1. ECHT Alkmaar

Al jarenlang een van mijn grote favorieten: ECHT – die je trouwens ook in Bergen vindt. Zeven dagen per week open vanaf 08.30 uur, da’s fijn. Bij je koffie of thee krijg je een stukje boterkoek – en die is echt to die for. Alleen daarom al zit ik hier véél te vaak – of haal ik een cappuccino om mee te nemen. Ze werken samen met buurman en speltbroodspecialist Raat en serveren dus echt heel lekker en vers brood. Daarnaast werken ze veel met biologische ingrediënten en zijn alle producten huisgemaakt. Oh en ook niet onbelangrijk: het personeel is heel erg lief.

2. Kaatje’s Bakery Cafe

Redelijk new in town is Kaatje. Een waanzinnig lekker plekkie om ’s middags met je snoet in de zon te zitten. Of om binnen neer te ploffen, want het interieur is hier een feestje. Net als de Instaproof smoothiebowls en eigenlijk alle gerechten op de kaart. En om het feest compleet te maken: ze hebben taartjes van Sencha – de volgende hotspot op het lijstje. En kenners weten hoe ongelofelijk lekker die zijn…

3. Sencha

Sencha noemt zichzelf een lunchroom, maar het ontbijt mag er ook zeker wezen en dus mag-ie niet in dit lijstje ontbreken. Deze fijne tent is geopend vanaf 09.00 uur ’s morgens (let op: op zondag en maandag vanaf 10.00 uur) en je vindt er food, furniture & more. Juist; alles waar je op zit en wat je tegenkomt, kun je dus ook kopen. Pas op, want van de taartjesvitrine (inclusief heel veel veganistisch en glutenarm lekkers) loopt het water je spontaan in de mond.

4. De Koffiemolen

Ook al zo’n plek waar ik net iets te vaak te vinden ben, is De Koffiemolen op het Ritsevoort. Vooral voor de monchoutaart, die is hier absurd lekker. Maar ook de broodjes en koffie zijn heerlijk. Het personeel is lief, er is een klein speelkeukentje voor de kleintjes en er hangt een fijne vibe. Alle ingrediënten dus voor een fijne start van je dag – met of zonder laptop.

5. KropSla

En last but not least: KropSla. Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt in de categorie ‘Ontbijten in Alkmaar’, maar als je haast hebt en je dag toch gezond wilt beginnen, dan moet je hier zijn voor een goede smoothie of (fruit)salade to go. Alle sappen worden vers voor je neus geperst. Fruit en kruid (nummer 10) is mijn favoriet, hoewel de raapsteelsmoothie (uit m’n hoofd nummertje 18) tegenwoordig ook aardig in de buurt komt. 100% een kickstart van je dag.

Ben je van plan om Alkmaar te bezoeken? Met mijn Alkmaar Guide (€ 4.95 voor een e-book én Google Map met meer dan 100 gepinde plekken) weet je precies welke plekken je niet mag missen. Van hotel tot knusse b&b, van fotografiespot tot borrelplek en van koffietent tot boetiekje. Zo weet je zeker dat je alles uit je bezoek aan Alkmaar haalt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven